FAQ / Veelgestelde vragen
Wie zit er achter ‘Dieetvariaties’?
Mijn naam is Marisca Luijsterburg. Ik heb als diëtist onder andere ruim 35 jaar gewerkt binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Acht jaar lang ben ik voorzitter geweest van de vereniging Diëtetiek Verstandelijk Gehandicaptenzorg. In die tijd heb ik ervaren dat voedingsvoorlichting aan deze mensen zeer concreet en visueel helder moet zijn. Hieruit is ‘Dieetvariaties’ voortgekomen. Ik heb er zelf al jaren mee gewerkt en het steeds verder uitgebreid.
Door mijn andere werkervaring als diëtist in de psychiatrie en de thuiszorg ben ik van mening dat Dieetvariaties ook binnen veel andere werkvelden goed inzetbaar is.
Dieetvariaties is in eerste instantie een hulp voor diëtisten. Echter onder begeleiding van een diëtist kunnen ook verzorgers, ouders en soms cliënten dit gebruiken.
Waar komt de voedingswaarde vandaan?
Daar waar een merkproduct is afgebeeld komt de voedingswaarde van de fabrikant. Daar waar een algemeen product is opgenomen zoals bijvoorbeeld bij fruit of bij brood komt de voedingswaarde uit de NEVO tabel. Er is dan ook geen afbeelding van een verpakking.
Waarom is geen voedingswaarde in KJ aangegeven?
Het is verplicht om energie in KJ op etiketten te vermelden, maar in de praktijk wordt deze waarde niet of nauwelijks gebruikt en is daarom hier ook niet vermeld. Door het aantal Kcal te vermenigvuldigen met 4,2 wordt de hoeveelheid KJ verkregen.
Welke hoeveelheid is berekend?
Steeds is een gangbare portie berekend, dus één stuk of een gemiddelde hoeveelheid of een gemiddelde portiegrootte. Dat kan bijvoorbeeld een eetlepel of een glas zijn. Bij merkproducten is de inhoudsopgave van de verpakking gebruikt. Steeds is de hoeveelheid van het eetbare product berekend, dus geen schillen of verpakkingen. Een banaan is bijvoorbeeld met schil afgebeeld, echter zonder schil berekend. Door op een afbeelding te klikken kan naast de ingevoerde voedingswaarde ook de berekende portiegrootte ingezien worden. Op de foto staat altijd de portie zoals die berekend is.
Hoe zit dat bij dranken?
Er wordt van uit gegaan dat 100 ml ook 100 gram weegt. Dat is niet altijd helemaal hetzelfde, maar de afwijkingen zijn meestal niet zo groot. Daar waar dat wel zo is, zoals bijvoorbeeld bij luchtige vla of ijs is wel de werkelijke gewichtshoeveelheid aangehouden.
Waar komen de foto’s vandaan?
Er zijn uitsluitend eigen foto’s gebruikt, zowel van een verpakking als van de portie. Bij de categorie McDonalds staan om deze reden dan ook geen foto’s.
Waarom wordt geen Natriumgehalte vermeld?
Het is een keuze geweest om geen Natrium maar zout te vermelden omdat op de meeste verpakkingen ook uitsluitend zout vermeld staat. Bovendien is omrekenen naar Natrium erg eenvoudig. Door grammen zout te vermenigvuldigen met 400 krijg je het aantal mg Natrium.
Van bereide gerechten weet je toch niet hoeveel zout er in zit?
Nee, voor bereide gerechten zoals bijvoorbeeld een portie gekookte aardappelen is dan ook alleen gebruik gemaakt van analysecijfers van bereide producten zonder toegevoegd zout.
Kan er ook een lijstje gemaakt worden zonder afbeeldingen?
Helaas kan dat op dit moment niet. Misschien kan dit op een later moment alsnog gerealiseerd worden.
Betekent een waarde van 0 altijd dat die voedingsstof er niet in zit?
Een waarde van 0 kan betekenen dat de betreffende voedingsstof niet aanwezig is in het product. Omdat steeds porties berekend zijn kan 0 ook betekenen dat de waarde op 0 is afgerond. Als van een voedingsstof de waarde niet bekend is wordt niets ingevuld.
Waarom zijn er alleen afbeeldingen van de bekende merken?
Er zijn veel verschillende eigen merken op de markt die niet altijd landelijk of regionaal verkrijgbaar zijn. Daarom is gekozen voor A-merken. Een zelfde product van een eigen merk zal per vergelijkbare portie niet veel afwijken van het A-merk en is daarom toch bruikbaar.
Kan dit programma vrij gebruikt worden?
Nee dat kan niet. Het programma is auteursrechtelijk beschermd evenals de foto’s van de porties van de producten. Het programma is webbased en kan uitsluitend met een abonnement gebruikt worden. U krijgt dan een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen.
Waarom worden er symbolen gebruikt?
De begrippen energie, Kcal en Koolhydraten zijn niet voor iedereen direct duidelijk. Het gebruik van symbolen maakt dit iets tastbaarder en kan meer inzicht geven in hoeveelheden.
Voor het begrip Kcal wordt een gekleurde cirkel gebruikt, verdeeld in 4 kwarten. De hele cirkel staat voor 100 Kcal en elke kwart cirkel voor 25 Kcal.
Vergelijkbaar wordt voor Koolhydraten een tekening van een snee brood gebruikt die 16 gram Koolhydraten symboliseert. De snee is verdeeld in 4 gelijke kwarten.
De grens ligt precies halverwege. Dat betekent dat bij een volledig lege cirkel of snee brood er toch een kleine hoeveelheid calorieën of Koolhydraten in kan zitten. Maar altijd minder dan de helft van de waarde van een kwart cirkel of snee brood.
Er zijn uitsluitend symbolen gebruikt voor Energie en Koolhydraten en niet voor andere voedingsstoffen.
Waarom staat het product dat ik zoek er niet tussen?
Het is niet de bedoeling van deze website om alle producten uit de supermarkt te laten zien. Het is wel de bedoeling om voldoende variatiemogelijkheden te kunnen bieden. Daarom staan nooit alle supermarktartikelen in deze mogelijkheden. Overigens worden er wel steeds nieuwe producten toegevoegd en de informatie actueel gehouden.
De inhoud van een eetlepel kan toch erg verschillen?
Jazeker kan dat. Voor de berekening van wat er op een eetlepel past is niet gekeken naar de gemiddelde inhoud van een eetlepel, maar naar wat er werkelijk van het betreffende product op een eetlepel past. Voor de gewichtshoeveelheid is steeds het gemiddelde genomen van vijf verschillende eetlepels. Op de foto staat steeds de eetlepel die dat gemiddelde het dichtst benadert.